... "προλετάριοι" αρχιτέκτονες όλου του κόσμου διαλυθείτε στη αναζήτηση της χαμένης αρχιτεκτονικής.. Άρης Κωνσταντινίδης, 1990

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2007

παπάκι


φωτογραφία του ισίδωρου

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2007


διαμόρφωση σε παρκάκι της Σταυρούπολης, η δουλειά έγινε από ανειδίκευτο συνεργείο του δήμου

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2007

σπίτι



σπίτι από μέσα
τραπεζάκι από σκελετό "πουφ"

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2007

Δε τους προλαβαίνουμε

Ρέμα Ασημάκη ή άσφαλτος;
Σήμερα θα γίνει ανοιχτή συζήτηση στις 6.00 μμ στο πολιτιστικό του δήμου Σταυρούπολης, στην οδό Λαγκαδά, για το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου. Αίτημα δημοτικής αρχής και πολιτών συνεχίζει ακόμα να είναι το κλείσιμο των ανοιχτών τμημάτων του Δενδροποτάμου, παρόλο που σε όλο τον κόσμο τέτοιες πρακτικές θεωρούνται πια καταστροφικές για την βιωσιμότητα των πόλεων.*
Συνήθως η επικάλυψη της κοίτης αναφέρεται σα λύση για το αντιπλημμυρικό πρόβλημα της Δυτικής Θεσσαλονίκης, παρόλο που κάτι τέτοιο είναι αντίθετο στην άποψη περί αντιπλημμυρικής προστασίας και ενδεχομένως παράνομο.
Ένα άλλο επιχείρημα που χρησιμοποιείται είναι η ανακούφιση του κυκλοφοριακού, θέμα που σηκώνει πολύ αντίλογο, και επιστρέφει τη συζήτηση σε θεμελιώδη ζητήματα όπως το αν η πόλη είναι για τους ανθρώπους ή για τα αυτοκίνητά τους.
Τελικά σε τι εξυπηρετεί η κάλυψη των χειμμάρων και ποταμών;

Η συνοικία της Νικόπολης χωρίζεται από την υπόλοιπη πόλη με τον περιφερειακό και την οδό Λαγκαδά. Το ρέμα Ασημάκη (παρακλάδι του Δενδροπόταμου) είναι ένας ιδανικός τρόπος να ενωθεί η συνοικία της Νικόπολης με την υπόλοιπη πόλη με λογικό ασφαλή ευχάριστο οικονομικό τρόπο. Η κοίτη είναι καλός τρόπος να περάσουν πεζοδιαδρομές και ποδηλατοδιαδρομές κάτω από δρόμους ταχείας κυκλοφορίας και να ενωθούν περιοχές εκατέρωθεν. Φέτος καλύφθηκε και το τελευταίο κομμάτι που κατεβάζει σταθερά νερό ο Δενδροπόταμος στο σημείο που περνάει κάτω από τη Λαγκαδά, και ενώ θα μπορούσε κάποιος να περνάει κάτω από το δρόμο δίπλα σε ένα ποτάμι, λίγο παρακάτω έγιναν δαπανηρές υπόγειες διαβάσεις για να ενοποιηθούν οι περιοχές.


ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ: Η διέλευση των πεζών από τη Νικόπολη είναι δύσκολη, δεν υπάρχουν φανάρια (οδοί ταχείας κυκλοφορίας) τον προηγούμενο μήνα μαθήτρια σκοτώθηκε προσπαθώντας να διασχίσει την Λαγκαδά αφού κατέβηκε από το λεωφορείο, και έπρεπε να περάσει απέναντι για να πάει στη γειτονιά της, την προηγούμενη βδομάδα παρασύρθηκε από όχημα πενηντάχρονος.


Τα ίδια ισχύουν για όλη τη Θεσσαλονίκη. Ταυτόχρονα αντί να κινηθούμε προς τη σωστή κατεύθυνση που είναι να μείνουν ανοιχτά τα ρέματα γιατί το νέρο πάντα στην ίδια διαδρομή θα πηγαίνει, να γίνουν έργα στα ορεινά για την αποφυγή πλημμυρών, να οριστούν περιοχές εκτόνωσης κλπ, προτείνονται άλλα μεγαλεπίβολα σχέδια πχ δυτική τάφρος. Όσο τα προβλήματα αντιμετωπίζονται ένα ένα θα δημιουργούμε νέα προβλήματα. Για τη επίλυση του κυκλοφοριακού θυσιάζεται ένα ποτάμι που υπάρχει από πάντα στην περιοχή (με προϊστορικούς οικισμούς, βυζαντινούς νερόμυλους κλπ), και αυτό δημιουργεί πρόβλημα αντιπλημμυρικής προστασίας και πάει λέγοντας.
Η προσπάθεια να εξηγηθεί με κοινή λογική ο σχεδιασμός της πολιτείας για την αντιπλημμυρική προστασία, το κυκλοφοριακό, την προστασία του περιβάλλοντος (υδάτινοι πόροι, αέρια ρύπανση, πράσινο κλπ) την αναβάθμιση συνολικά της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης βγαίνει άκαρπη.
Μόνο με συνολικό σχεδιασμό μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, αν ο στόχος είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης.

*νομίζω πλέον δεν επιτρέπεται, αν γνωρίζει κάτι κανείς για το νομικό κομμάτι κλεισίματος ρεμάτων θα βοηθούσε

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2007

Τίρανα, Edi Rama



Δύο παραδείγματα από τα Τίρανα για το πως αντιμετωπίζεται ένα ποταμάκι μέσα στην πόλη στην εποχή μας
http://www.tirana.gov.al/?cid=1,10,178

EDI RAMA’S VISION FOR THE FUTURE OF TIRANA
The Municipality of the City of Tirana will provide leadership in shaping a future that enhances and sustains the quality of life of the people of Tirana.
Tirana will be an interesting, beautiful, exciting and safe place to live, work and visit.
It will become the comunity of communities in Albania where people will say:
“Tirana is the place I want to be”.

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2007

to project TIRANA METROPOLIS


http://www.mmca.org.gr/el/pop.event.htm?id=207
Σήμερα 14 Νοεμβρίου στις 7.30μμ στο Μακεδονικό μουσείο σύγχρονης τέχνης
Είσοδος ελεύθερη

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2007

e?

επικυρωμένα φωτοαντίγραφα




Πέρασα σήμερα από την πολεοδομία. Ακόμα νιώθω τα ίδια αρνητικά συναισθήματα κάθε φορά που πάω. Άλλη μια φορά το χυδαίο και ρατσιστικό χιούμορ του υπαλλήλου, άλλη μια φορά το καταθληπτικό πρωτόκολο σκούρο γκρι με καπνό, τα μαγαζάκια στους ορόφους, και εκείνη η χλωμή μπεζ εξυπηρετική υπάλληλος. Όλως παραδόξως δε με πήρε από κάτω, τελείωσα και την έκανα γρήγορα.
Το φωτιστικό το έφτιαξα στο ξηροποτάμι, το βάζω για ισορροπία.

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2007

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2007