
Με αφορμή συζήτησης για την σχέση πόλης - κτιρίου - κλιματικής αλλαγής στο μπλογκ των οικολόγων πράσινων μάζεψα χιλιοειπωμένα και μη πράγματα- προτάσεις βάζοντας αυθαίρετα τρεις άξονες: αέρας, νερό, γη, βάζοντας + μπροστά από τις προτάσεις, και -μπροστά από τα προβλήματα. Η λίστα είναι ανοιχτή και η αξιολόγιση πρόχειρη.
α) ποιότητα αέρα:- βιομηχανίες- αυτοκίνητα- κεντρικές θερμάνσεις+
πράσινο σε όλους τους ελεύθερους χώρους, πλατείες, δώματα δημόσιων κτιρίων, αυλές σχολείων, πρώην στρατόπεδα οπωσδήποτε, δρόμοι κλπ
+
ποδήλατα με σταθμούς ποδηλάτων με κάρτα πχ ξεκινάς από την πλατεία της περιοχής σου με ένα ποδήλατο μέχρι τον κοντινότερο σταθμό τραμ, μετρό κλπ, όπου και εκεί υπάρχει σταθμός ποδηλάτων
+
τρένα διαφόρων ειδών, υπόγεια, υπέργεια, λεωφορεία, πάντα συνδιασμένα μεταξύ τους και με σταθμούς ποδηλάτων και ΙΧ
+
καραβάκια+
εννιαίο δίκτυο πεζοδρόμων - ποδηλατοδρόμων (δηλαδή συνεχόμενο) απλωμένο σε όλη την πόλη. Δηλαδή να ξεκινάω από Συκιές και να φτάνω Κορδελιό από μία τουλάχιστον διαδρομή με τα πόδια. Δηλαδή ένα δίκτυο για ανθρώπους που ενώνει τη μία γειτονιά με την άλλη, μία συνοικία με την άλλη, τη μία πλατεία με την άλλη, το σχολείο, το πρώην στρατόπεδο, τον αρχαιολογικό χώρο, το μετρό κλπ. Τα οφέλη σε πολλά επίπεδα.
Καλές διαδρομές είναι συνήθως επάνω στα ίχνη των κλειστών και φυσικά των ανοιχτών ρεμάτων. Είναι καμπύλες διαδρομές, με ελαφρές σταθερές κλίσεις, δροσερές λόγω μικροκλίματος ακόμα και αν το ρέμα είναι κλειστό, ξεκινάν από το βουνό και καταλήγουν στη θάλασσα, έχουν συνήθως αρθρωμένους δημόσιους ελεύθερους χώρους και σχολεία. Ακόμα και μέσα στο κέντρο μπορούν άμεσα να αποδωθούν δύο τρείς κάθετοι καί ένας παράλληλος της Εγνατίας πχ Ερμού με τραμ, Κορομηλά άνετα, Καρόλου Ντηλ, οπωσδήποτε όλη η Γούναρη, Φιλικής Εταιρίας, Ιπποδρομίου. Δεν είναι λογικό να περιμένουμε να τακτοποιήσουμε πρώτα το ΙΧ, είναι αυτονόητο.
+ στροφή σε
εναλλακτικές μορφές ενέργειας όλων των ειδών για μείωση των ρύπων (συμμετοχή δημόσιων κτιρίων)
β) ποιότητα - ποσότητα νερού λίμνες, ποτάμια, χείμαρροι, θάλασσα- λύμματα αστικά - βιομηχανικά
- υπεράντληση+ καθαρισμός με ότι αυτό συνεπάγεται
+ εξοικονόμιση νερού ( από Δενδροπόταμο, τεχνητή λίμνη - ταμιευτήρας νερού, ρέματα)
κινστέρνα η τρύπα του Κούβελα; χι χι
3) ποιότητα εδάφους - χωματερές + ενέργεια από σκουπίδια+ ανακύκλωση4) ενέργεια δε ξέρω τι άλλοΌχι τσιμεντοποίηση του εδάφους της πόλης δεν είναι καλό, αύξηση θερμοκρασίας κλπ
Όχι άλλες επεκτάσεις του αστικού ιστού! Και οπωσδήποτε όχι άλλες γελοιότητες σαν του Ευόσμου και της Νικόπολης. Σχολείο του Ευόσμου με πεντακόσιους μαθητές πάει εκδρομή στην πλατεία Ευόσμου! και δεν έχει καμία εναλλακτική (έχω ακούσει βέβαια για σχολείο κοντινού χωριού που πέρασε από το cosmos)
Η πόλη μπορεί να πουλάει ιστορία, τεχνολογία, οικολογία, τέχνες, ενέργεια, βιολογικά προϊόντα και ψάρια από τις λίμνες και το Θερμαϊκό.
Αυτά για μένα θα μπορούσαν να είναι στόχοι των δήμων της πόλης με συγκεκριμένο χρονικό πλάνο. Αντί γι΄αυτό σήμερα θα πληρώσουμε για την πρόωρη έναρξη της "γιορτής των αγγέλων" με το άναμα της ηλεκτολογικής εγκατάστασης επάνω σε κομμένο έλατο περίπου 15μ ύψους από τον δήμαρχο Κ. Παπαγεωργόπουλο. Κάνει βέβαια και ένα καλό η πολιτική του δήμου: συμβάλλει στην αποκέντρωση, καθώς όλο και περισσότερος κόσμος το εγκαταλείπει εξαιτίας τής κακής ποιότητας καθημερινής ζωής.
Πρόωρη ευχή με αφορμή την "γιορτή των αγγέλων" να είναι αυτό το τελευταίο κομμένο έλατο, να είναι αυτή η τελευταία ανοησία που πληρώνω μέσα από τα φουσκωμένα δημοτικά τέλη του δήμου Θεσσαλονίκης.