... "προλετάριοι" αρχιτέκτονες όλου του κόσμου διαλυθείτε στη αναζήτηση της χαμένης αρχιτεκτονικής.. Άρης Κωνσταντινίδης, 1990

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2007

κάποτε στη θεσσαλονίκη


Με αφορμή συζήτησης για την σχέση πόλης - κτιρίου - κλιματικής αλλαγής στο μπλογκ των οικολόγων πράσινων μάζεψα χιλιοειπωμένα και μη πράγματα- προτάσεις βάζοντας αυθαίρετα τρεις άξονες: αέρας, νερό, γη, βάζοντας + μπροστά από τις προτάσεις, και -μπροστά από τα προβλήματα. Η λίστα είναι ανοιχτή και η αξιολόγιση πρόχειρη.

α) ποιότητα αέρα:

- βιομηχανίες
- αυτοκίνητα
- κεντρικές θερμάνσεις

+ πράσινο σε όλους τους ελεύθερους χώρους, πλατείες, δώματα δημόσιων κτιρίων, αυλές σχολείων, πρώην στρατόπεδα οπωσδήποτε, δρόμοι κλπ

+ ποδήλατα με σταθμούς ποδηλάτων με κάρτα πχ ξεκινάς από την πλατεία της περιοχής σου με ένα ποδήλατο μέχρι τον κοντινότερο σταθμό τραμ, μετρό κλπ, όπου και εκεί υπάρχει σταθμός ποδηλάτων
+ τρένα διαφόρων ειδών, υπόγεια, υπέργεια, λεωφορεία, πάντα συνδιασμένα μεταξύ τους και με σταθμούς ποδηλάτων και ΙΧ
+ καραβάκια
+ εννιαίο δίκτυο πεζοδρόμων - ποδηλατοδρόμων (δηλαδή συνεχόμενο) απλωμένο σε όλη την πόλη. Δηλαδή να ξεκινάω από Συκιές και να φτάνω Κορδελιό από μία τουλάχιστον διαδρομή με τα πόδια. Δηλαδή ένα δίκτυο για ανθρώπους που ενώνει τη μία γειτονιά με την άλλη, μία συνοικία με την άλλη, τη μία πλατεία με την άλλη, το σχολείο, το πρώην στρατόπεδο, τον αρχαιολογικό χώρο, το μετρό κλπ. Τα οφέλη σε πολλά επίπεδα.
Καλές διαδρομές είναι συνήθως επάνω στα ίχνη των κλειστών και φυσικά των ανοιχτών ρεμάτων. Είναι καμπύλες διαδρομές, με ελαφρές σταθερές κλίσεις, δροσερές λόγω μικροκλίματος ακόμα και αν το ρέμα είναι κλειστό, ξεκινάν από το βουνό και καταλήγουν στη θάλασσα, έχουν συνήθως αρθρωμένους δημόσιους ελεύθερους χώρους και σχολεία. Ακόμα και μέσα στο κέντρο μπορούν άμεσα να αποδωθούν δύο τρείς κάθετοι καί ένας παράλληλος της Εγνατίας πχ Ερμού με τραμ, Κορομηλά άνετα, Καρόλου Ντηλ, οπωσδήποτε όλη η Γούναρη, Φιλικής Εταιρίας, Ιπποδρομίου. Δεν είναι λογικό να περιμένουμε να τακτοποιήσουμε πρώτα το ΙΧ, είναι αυτονόητο.

+ στροφή σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας όλων των ειδών για μείωση των ρύπων (συμμετοχή δημόσιων κτιρίων)

β) ποιότητα - ποσότητα νερού
λίμνες, ποτάμια, χείμαρροι, θάλασσα

- λύμματα αστικά - βιομηχανικά
- υπεράντληση
+ καθαρισμός με ότι αυτό συνεπάγεται
+ εξοικονόμιση νερού ( από Δενδροπόταμο, τεχνητή λίμνη - ταμιευτήρας νερού, ρέματα)
κινστέρνα η τρύπα του Κούβελα; χι χι

3) ποιότητα εδάφους

- χωματερές

+ ενέργεια από σκουπίδια
+ ανακύκλωση

4) ενέργεια

δε ξέρω τι άλλο

Όχι τσιμεντοποίηση του εδάφους της πόλης δεν είναι καλό, αύξηση θερμοκρασίας κλπ
Όχι άλλες επεκτάσεις του αστικού ιστού! Και οπωσδήποτε όχι άλλες γελοιότητες σαν του Ευόσμου και της Νικόπολης. Σχολείο του Ευόσμου με πεντακόσιους μαθητές πάει εκδρομή στην πλατεία Ευόσμου! και δεν έχει καμία εναλλακτική (έχω ακούσει βέβαια για σχολείο κοντινού χωριού που πέρασε από το cosmos)

Η πόλη μπορεί να πουλάει ιστορία, τεχνολογία, οικολογία, τέχνες, ενέργεια, βιολογικά προϊόντα και ψάρια από τις λίμνες και το Θερμαϊκό.
Αυτά για μένα θα μπορούσαν να είναι στόχοι των δήμων της πόλης με συγκεκριμένο χρονικό πλάνο. Αντί γι΄αυτό σήμερα θα πληρώσουμε για την πρόωρη έναρξη της "γιορτής των αγγέλων" με το άναμα της ηλεκτολογικής εγκατάστασης επάνω σε κομμένο έλατο περίπου 15μ ύψους από τον δήμαρχο Κ. Παπαγεωργόπουλο. Κάνει βέβαια και ένα καλό η πολιτική του δήμου: συμβάλλει στην αποκέντρωση, καθώς όλο και περισσότερος κόσμος το εγκαταλείπει εξαιτίας τής κακής ποιότητας καθημερινής ζωής.
Πρόωρη ευχή με αφορμή την "γιορτή των αγγέλων" να είναι αυτό το τελευταίο κομμένο έλατο, να είναι αυτή η τελευταία ανοησία που πληρώνω μέσα από τα φουσκωμένα δημοτικά τέλη του δήμου Θεσσαλονίκης.

17 σχόλια:

σχολιαστής είπε...

Εφη, διαβάζοντας το "στροφή σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας όλων των ειδών για μείωση των ρύπων (συμμετοχή δημόσιων κτιρίων)" θυμήθηκα τη μεγάλη λαχτάρα που έχουν να πάθουν οι κάτοικοι του κέντρου με το φυσικό αέριο.

Με δυο λόγια σε μια σεισμογενή πόλη και σε ένα κέντρο που πολλές πολυκατοικίες είναι μαθουσάλες, η εγκατάσταση του φυσικού αερίου είναι ΕΓΚΛΗΜΑ άνευ προηγουμένου.

Στο νέο σεισμό, θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε σειρά απο φωτιές. Και η πυροσβεστική ξέρει το πρόβλημα, αλλά τα χέρια της είναι δεμένα.

Ανώνυμος είπε...

Το 2015 η ΕΕ απαιτεί κάθε κτίριο να παράγει όση ενέργεια ξοδεύει. Πα να πει, ότι μια οικοδομή με 15 διαμερίσματα, που απαιτεί ως 100 KW (κιλοβάτ), με τα κοινόχρηστα κλπ, πρέπει να βάλει 400-500 τετρ μέτρα ηλιακά και τα άλλα να τα πάρει από συμπαραγωγή ρεύματος - θέρμανσης, με ΦΑ (φυσικό αέριο).

Για τη χώρα μας ισοδυναμεί με το να ξαναγίνει ο "εξαδάκτυλος" 20ρης και να ξανακατακτήσει την Πόλη, τη Β. Ήπειρο, τη Μικρασία, να βαφτίσει τα "Σκόπια" - μη Μακεδονία, να επανιδρύσει το Ποντιακό Κράτος του 1915 κλπ, (για να ...συνδεθούμε και με τα φλέγοντα των καιρών).

Στα σοβαρά τώρα, η ατζέντα εύκολα γεμίζει, χρειάζονται όμως έστω μικρές πρωτοπορίες, για πειραματικές εφαρμογές..

delta-kapa είπε...

Επεκτείνομεν σήμερον επικινδύνως την κυριαρχίαν μας επί της φύσεως εκτοπίζομεν αυτήν καθ’ ημέραν και βαναυσότερον.

Μίαν και μόνην μεταμόρφωσιν χρειάζονται, την προκαλουμένην από την συνείδησιν της απτής μοναδικότητος του παρόντος.

Τα λόγια είναι γραμμένα τον Ιούνιο του 1975 και δεν είναι δικά μου.

έφη είπε...

σχολιαστή, αυτό είναι ένα καλό επιχείρημα για κάθε πολυκατοικία να χρησιμοποιήσει εναλλακτική ενέργεια χωρίς επιπτώσεις (όταν δωθεί η δυνατότητα)
cirut,έχεις ήδη μαζέψει αρκετό υλικό για παραγωγή ενέργειας ακόμα και σε ατομικό επίπεδο. Στο οικο της προηγούμενης βδομάδας νομίζω υπάρχει αναφορά σε ενεργειακά αυτόνομο κτίριο στην ελλάδα, προϊόν συνεργασίας πανεπηστημίων και εταιριών, και αλλού υπάρχουν τέτοια παραδείγματα, αρκεί να τα βλέπουμε
δκ, η διάλεξη του Ζέγγελη σε μεγάλο βαθμό εστίαζε στη διάκριση φύσης-πόλης. Ότι το κτισμένο πρέπει να έχει όριο, αλλιώς τείνουμε στην κατάργηση της φύσης και αυτό δεν είναι καλό για την υφήλιο.(δηλαδή όχι δόμηση εκτός σχέδιου) Την ποιότητα αυτής της άποψης την αντιλαμβάνεται κάποιος που ταξιδεύει λίγο. Από την άλλη η στάση "η φύση μέσα στην πόλη", δε θυμάμαι που άκουσα τη φράση, μπορεί να κάνει τις πόλεις βιώσιμες.

cirut είπε...

http://ecology-salonika.org/lib/wp-includes/js/tinymce/blank.htm

Εφαρμοσμένη Οικολογία: Ένα εντελώς πράσινο σπίτι

δεν ξέρω πώς γίνεται Link εδώ, αλλά είναι ένα θαυμάσιο κείμενο, για οικολογικό σπίτι. Ευτυχώς δεν είναι το μόνο στην Ελλάδα. Ανακάλυψα την Κυριακή άλλο ένα στην Επανομή. Στο χωριό Μεσημέρι υπάρχει 1 δέκα χρόνια. Στην Αμερική υπάρχουν χιλιάδες τέτοια σπίτια από τη δεκαετία του 70, και στην Ευρώπη επίσης. Εμείς εδώ κολλήσαμε. Ξέρετε γιατί; Έχουμε το φθηνότερο ρεύμα στην Ευρώπη, λόγω λιγνίτη.

έφη είπε...

Σε επίπεδο πολυκατοικίας και διαμερίσματος θα έχει νόημα μια και ο περισσότερος πληθυσμός ζει στα αστικά κέντρα, και εκεί καταναλώνει. Μια πενταόροφη πολυκατοικία με κάτοψη 250 μ και 10 διαμερίσματα τι ανάγκες έχει και τι μπορεί να καλύψει; τα τρία τέταρτα των πολυκατοικιών ας πούμε ότι είναι ανατολικά, νότια, ή δυτικά, θα μπορούσαν να έχουν περσίδες με φωτοβολταϊκά ή κάποια επικάλυψη από φωτοβολταϊκές επιφάνειες για να αυξήσουν το ποσοστό παραγωγής. Σε τι βαθμό είναι εφικτή η αυτονομία μιας πολυκατοικίας τελικά; (σόρυ αλλά δεν κατάλαβα)αλλά και για τον δημόσιο χώρο έχω αντίστοιχες απορίες.

Ανώνυμος είπε...

Ένα διαμέρισμα χρειάζεται, χοντρικά, 6 - 8 KW (κιλοβάτ) ισχύ, για ρεύμα και θέρμανση. Αυτό αντιστοιχεί σε 60-80 τμ [.... 300 - 400 χιλ €] φωτοβολταϊκό (Φ/Β) πάνελ, (10 τμ /KW) ή λιγότερο εφ' όσον έχει μπαταρίες. Κόστος Αναγκαίες άλλωστε και για τις ώρες εκτός ηλιοφάνειας. Κανονικά το ζεστό νερό χρειάζεται ξεχωριστό κλασσικό ηλιακό ή καλύτερα κεντρικό ηλιακό (Πώς, όμως θα βγάζαμε κοινόχρηστα, Ελλάδα;), που να μπορεί το καλοκαίρι να κάνει και ψύξη.

Φυσικά ο μόνος χρήσιμος προσανατολισμός είναι ο μεσημβρινός και η ..ταράτσα. Αυτό επειδή στρεπτά Φ/Β είναι πανάκριβα. Για 15 διαμ (βλέπε και προηγ. σχόλιο) θα θέλαμε 6Χ15Χ10 = 900 τμ Φ/Β, πράγμα ανέφικτο, πρακτικά. Έτσι παίρνουμε από τα Φ/Β 450 τμ (μισή ισχύ - 45 KW ) και χρειαζόμαστε άλλα 50 -55 KW.

(100 το σύνολο, με κοινόχρηστα).

Όπως το βλέπει η ΕΕ, αυτό το συμπλήρωμα μπορεί να γίνει με "Μονάδες Φυσ. Αερίου", κάτι κύβους, ας πούμε, ως 5 KW, που μπαίνουν και σε μπαλκόνια. Κάπως έτσι αυτονομείται μια πολυκατοικία (ηλεκτρικά αλλά δένεται στο ΦΑ). Το τεράστιο κέρδος, για μένα, (πλην της ελαχιστοποίησης του CO2), θα ήταν η ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ δικτύων, δηλ. λιγότερα σύρματα και καλώδια (μέσα στη γη γίνεται της κακομοίρας από ενεργά -και εγκατελειμμένα καλώδια, σωλήνες, βάνες, φρεάτια) και η αυτονομία των κτιρίων σε black-outs κλπ


Ένα παράδειγμα: Έστω ένα νοικοκυριό βάλει 20 τμ Φ/Β (καλύπτει 2 από τα 6 KW, που χρειάζεται)και τα 4 θα τα πάρει από μονάδα Φ/Α. Με επιδ. 50% το Φ/Β κοστίζουν 50.000 € και η μονάδα 5-6000 €. Η απόσβεση γίνεται σε 6 χρόνια με την KWh επιδοτούμενη (0,45 €/KWh). Μένει αναπάντητο το πρόβλημα του αρχικού κεφαλαίου. Καλείται η ΕΕ να το λύσει, αφού ζητάει αυτονομία κτιρίων το 2015.

Κατά τη γνώμη μου, ας προχωρήσουμε. Προς τις ΑΠΕ. Με οποιοδήποτε ποσοστό για αρχή + εξοικονόμηση και αναμονή επιδοτήσεων. Με τις αναγγελθείσες επιδοτήσεις Φ/Β, 50%, και την επιδότηση "πράσινης" KWh, η δαπάνη κατεβαίνει. Και να περιμένουμε την τεχνολογία να ανεβάσει την απόδοση τους.

Και μια θετική νότα: Η τρύπα του όζοντος έχει αισθητά βελτιωθεί (κλείσει, ως προς το 1970. 2-3 καλοί χειρισμοί βοήθησαν, πχ η απαγόρευση Φθορίου σε αρκετές χρήσεις.

Ανώνυμος είπε...

Μια παράκληση, προς την οικοδέσποινα.
Αν μπορεί να διορθώσει εμφανείς φραστικές ..αστοχίες, που έφυγαν λόγω ταχύτητας. Θέμα αγάπης στη γλώσσα...

έφη είπε...

Για μένα που είμαι αρχιτέκτονας αυτές οι πληροφορίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές, και μπορεί να επιρεάσουν το σχεδιασμό ενός κτιρίου προς τη μία κατεύθυνση ή προς την άλλη. Άλλο να λες δεν αξίζει τον κόπο, και άλλο να λες αυτή είναι η κατεύθυνση, και θα πάμε με αυτό τον τρόπο.
Η αλήθεια είναι ότι δε ξέρω πως να διορθώσω τα κείμενα, δε πειράζουν τόσο τα συντακτικά, τα νούμερα μου κάναν εντύπωση 50.000; Υποθέτω ότι είναι λάθος.
Τελικά θα υπάρχει συμετοχή στο διήμερο κλιματικές μεταβολές-πόλη-κτίριο; Αν ναι τι ώρα και που; Το πρόγραμμα στο φυλάδιο δε φαίνεται καθαρά. Επίσης είδα την άλλη εκδήλωση των οικολόγων το Σάββατο.
Θα σου στείλω μύνημα το απόγευμα έτσι κι αλλιώς.

http://ecology-salonika.org/lib/?p=1200

http://ecology-salonika.org/lib/?p=1311

Ανώνυμος είπε...

(Απολαθοποιημένο επιτέλους – τα δύο προηγούμενα, να σβηστούν παράκληση. Μπερδεύουν. Συγν. γράφηκαν ..ζεστά, αλλά στο ..πόδι - γραφείο)
Ένα διαμέρισμα χρειάζεται, χοντρικά, 6 - 8 KW (κιλοβάτ) ισχύ, για ρεύμα και θέρμανση. Αυτό αντιστοιχεί σε 60-80 τμ [.... 30 - 40 χιλ € - αφού κάνει 5.000 €/KW] φωτοβολταϊκό (Φ/Β) πάνελ, (10 τμ /KW) ή λιγότερο εφ' όσον έχει μπαταρίες. Αναγκαίες άλλωστε και για τις ώρες εκτός ηλιοφάνειας.

Κανονικά το ζεστό νερό χρειάζεται ξεχωριστό κλασσικό ηλιακό ή καλύτερα κεντρικό ηλιακό (πώς, όμως θα βγάζαμε κοινόχρηστα, Ελλάδα;), που να μπορεί το καλοκαίρι να κάνει και ψύξη.

Φυσικά ο μόνος χρήσιμος προσανατολισμός είναι ο μεσημβρινός και η ..ταράτσα. Αυτό επειδή στρεπτά Φ/Β είναι πανάκριβα. Για 15 διαμ (βλέπε και προηγ. σχόλιο) θα θέλαμε 6Χ15Χ10 = 900 τμ Φ/Β, πράγμα ανέφικτο, πρακτικά. Έτσι παίρνουμε από τα Φ/Β 450 τμ (μισή ισχύ - 45 KW ) και χρειαζόμαστε άλλα 50 -55 KW.

(100 KW το σύνολο του κτιρίου, με κοινόχρηστα).

Όπως το βλέπει η ΕΕ, αυτό το συμπλήρωμα μπορεί να γίνει με "Μονάδες Φυσ. Αερίου", κάτι κύβους, ας πούμε, ως 5 KW, που μπαίνουν και σε μπαλκόνια. Κάπως έτσι αυτονομείται μια πολυκατοικία (ηλεκτρικά αλλά … δένεται στο ΦΑ, κατά 2/3 οικολογικότερο του λιγνίτη, αλλά μη ΑΠΕ, μη CO2 free). Το τεράστιο κέρδος, για μένα, (πλην της ελαχιστοποίησης του CO2), θα ήταν η ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ δικτύων, δηλ. λιγότερα σύρματα και καλώδια (πλην των εναερίων δικτύων και μέσα στη γη γίνεται της κακομοίρας, από ενεργά -και εγκαταλειμμένα καλώδια, σωλήνες, βάνες, φρεάτια) και η αυτονομία των κτιρίων σε black-outs κλπ

Ένα παράδειγμα: Έστω αν ένα νοικοκυριό βάλει 20 τμ Φ/Β (καλύπτει 2 από τα 6 KW, που χρειάζεται) και τα 4 θα τα πάρει από μονάδα Φ/Α. Με επιδ. 50% το Φ/Β κοστίζουν 5000 € και η μονάδα 5-6000 €. Η απόσβεση γίνεται σε 6 χρόνια με την KWh επιδοτούμενη (0,45 €/KWh). Μένει αναπάντητο το πρόβλημα του αρχικού κεφαλαίου. Καλείται η ΕΕ να το λύσει, αφού ζητάει αυτονομία κτιρίων το 2015.

Κατά τη γνώμη μου, ας προχωρήσουμε. Προς τις ΑΠΕ. Με οποιοδήποτε ποσοστό για αρχή + εξοικονόμηση και αναμονή επιδοτήσεων. Με τις αναγγελθείσες επιδοτήσεις Φ/Β, 50%, και την επιδότηση "πράσινης" KWh, η δαπάνη κατεβαίνει. Και να περιμένουμε την τεχνολογία να ανεβάσει την απόδοση τους.

Και μια θετική νότα: Η τρύπα του όζοντος έχει αισθητά βελτιωθεί (κλείσει), ως προς το 1970. 2-3 καλοί χειρισμοί βοήθησαν, πχ η απαγόρευση Φθορίου σε αρκετές χρήσεις.

Ανώνυμος είπε...

Τελικά θα υπάρχει συμετοχή στο διήμερο κλιματικές μεταβολές-πόλη-κτίριο; Αν ναι τι ώρα και που; Το πρόγραμμα στο φυλάδιο δε φαίνεται καθαρά. Επίσης είδα την άλλη εκδήλωση των οικολόγων το Σάββατο.

Απλή παρέμβαση σκέφτομαι, μεταξύ 2-5 το μεσημέρι, συνδυασμένα πρώτα στο Κτίρο και μετά στους ΟΠ. Τουλ εγώ δεν είμαι για παραπάνω.

Το πρόγραμμα στο φυλάδιο φαίνεται καθ με 2-3 κλικ και μεγέθυνση, ακολούθα του.

Ανοιχτό meeting, 2.30 Τελλόγλειο και διορθώνουμε αν αλλάξει.

έφη είπε...

Αντιγράφω από τη σελίδα της ΕΡΤ 3:
http://www.ert3.gr/news/et3newsbody.asp?ID=360009

" Ένα από τα ψηλότερα χριστουγεννιάτικα δέντρα της Ευρώπης στολίζει φέτος την πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα φυσικό δέντρο, ύψους 22,5 μέτρων, το οποίο φωταγωγήθηκε στην «Γιορτή των Αγγέλων», που διοργάνωσε χθες βράδυ ο δήμος Θεσσαλονίκης.
Το χριστουγεννιάτικο δέντρο επιλέχτηκε από το Πανεπιστημιακό Δάσος Περτουλίου και εξαιτίας του μεγάλου ύψους του, η μεταφορά έως τη Θεσσαλονίκη ήταν ιδιαίτερα δύσκολη. Το συνολικό ύψος του δέντρου, μαζί με το αστέρι που δεσπόζει στην κορυφή, φτάνει τα 24 μέτρα, ενώ για το στολισμό του χρειάστηκαν χιλιάδες λαμπάκια. "

Αυτό λοιπόν είναι το σχόλιο των δημοσιογράφων της ΕΡΤ 3.

έφη είπε...

Και κόψαν και την δάφνη της Αριστοτέλους! Ενοχλούσε τη φάτνη; τις εξέδρες; τη θέα από τα μαγαζιά; την αυστηρή αισθητική των αρχιτεκτόνων;

DIO είπε...

Πολυ αξιολογες και δημιουργικες οι προτασεις που εχουν αναπτυχθει αλλα πρεπει να απαντησουμε και στο ερωτημα, οι πολιτες κανουν την πολη η οι δημαρχοι της και ποιος πραγματικα εχει τη δυναμικη και την εξουσια να προβει σε λυσεις- επενδυσεις που θα μας βγαλουν απο το αδιεξοδο???
Trust me I'm optimist αλλα για μενα το παιχνιδι εχει σχεδον χαθει, η Θεσσαλονικη δεν εχει καμια διαφορα απο τριτοκοσμικες πρωτευουσες, καυσαεριο και traffic, poor man's Athens εχει καταληξει...Power to the people αλλα αληθεια να ειναι ενα 10% στην πολη μας που εχει γνησια οικολογικη παιδεια?
Κουβελας - Κοσμοπουλος - Παπαγεωργοπουλος - Ψωμιαδης....what next???

έφη είπε...

Hello optimist, σκέψου μια εκδοχή, την Ερμού με ποδήλατο, πεζούς και τραμ.
Η πόλη είναι κούκλα εμείς δε προλαβαίνουμε να το δούμε:)

έφη είπε...

Και μια και το συζητούσαμε χθες, πρόταση: Μπουτάρης δήμαρχος, Τρεμόπουλος νομάρχης.

έφη είπε...

μαλακίες