... "προλετάριοι" αρχιτέκτονες όλου του κόσμου διαλυθείτε στη αναζήτηση της χαμένης αρχιτεκτονικής.. Άρης Κωνσταντινίδης, 1990

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2007

τρύπα; ποια τρύπα;


http://www.ert3.gr/news/et3newsbody.asp?ID=348597
Αντιγράφω απόσπασμα από ΕΡΤ 3:
"Η τρύπα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική είναι εφέτος "σχετικά μικρή"και φθάνει τα περίπου 25 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρας,αλλά θα απαιτηθούν δεκαετίες για να κλείσει,αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας(WMO) ....
Το WMO και το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον(UNEP)έχουν ανακοινώσει ότι το στρώμα του οζοντος θα ήταν πιθανόν να επιστρέψει στα πρό του 1980 επίπεδα μέχρι το 2049 πάνω από το μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης,την Βόρεια Αμερική,την Ασία,την Αυστραλία,την Λατινική Αμερική και την Αφρική.Αλλά στην Ανταρκτική η αποκατάσταση θα ήταν πιθανόν να καθυστερήσει μέχρι το 2065.
Ωστόσο,η αύξηση των ποσοτήτων εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα σημαίνει ότι τις προσεχείς δεκαετίες μπορεί να δημιουργηθούν μεγαλύτερες τρύπες του όζοντος.
Επιστήμονες αναμένουν οι σχετικά μεγάλες τρύπες του όζοντος να συνεχίσουν να εμφανίζονται τα επόμενα 20 χρόνια στην γήινη ατμόσφαιρα ακόμη και εάν περιοριστούν οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Πέρυσι,η τρύπα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική,που συνήθως φθάνει στην κορύφωσή της τον Οκτώβριο,ήταν η μεγαλύτερη που είχε ποτέ καταγραφεί και είχε φθάσει τα 29,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα."
http://politics.wwf.gr/images/stories/political/press/situation_greece.pdf

και κάτι ακόμα επίσης από την ΕΡΤ 3:
http://www.ert3.gr/news/et3newsbody.asp?ID=357174
"Η ατμοσφαιρική ρύπανση μικραίνει τη ζωή και ενίοτε σκοτώνει. Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αν δεν γίνουν παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης το 2020 στην ΕΕ ο μέσος χαμένος χρόνος του προσδόκιμου επιβίωσης θα είναι 5,5 μήνες, θα χαθούν συνολικά περίπου 2,5 εκατομμύρια ανθρωποέτη ζωής, που ισοδυναμεί με 271.000 πρόωρους θανάτους.
...
Οι επιδράσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι βραχυχρόνιες ή άμεσες αλλά και μακροχρόνιες. Έχει διαπιστωθεί ότι οι εκτιθέμενοι σε ατμοσφαιρική ρύπανση των επιπέδων που έχουν οι μεγάλες ελληνικές πόλεις ενδέχεται να χάσουν σχεδόν ένα χρόνο από το προσδόκιμο επιβίωσης."
http://ecology-salonika.org/lib/?p=1307

και αυτά από την προηγούμενη κουβέντα:
http://ecology-salonika.org/lib/?p=1200
http://ecology-salonika.org/lib/?p=1311

Δυστυχώς δεν έχω κρατήσει το όνομα της - του φωτογράφου της εικόνας από κάποια φωτοσυγκυρία.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τρύπα Όζοντος

Εφιαλτικό το όλο τοπίο φυσικά, αλλά στα όσα χρόνια ασχολούμαι μ' αυτά, είναι η μόνη ""βελτίωση"" που έχω δει, με παγκόσμια συμβολή. Αφού αισιοδοξώ και γω, σκέψου!!....

έφη είπε...

Υποθέτω ότι είναι συγκεκριμένα τα στάδια που περνάει κάποιος όταν αρχίζει να ασχολείται με την οικολογία. Είναι σα να έχεις ένα πρόβλημα που σ΄ενοχλεί χρόνια αλλά λες θα περάσει και μετά πας σ΄ένα γιατρό και σου λέει ότι έχεις καρκίνο. Μπορεί όμως και να γίνεις καλά, αν προσπαθήσεις όχι όμως μόνο εσύ αλλά όλοι

Ανώνυμος είπε...

Πραχθέντα:
α) http://ecology-salonika.org/lib/?p=321

Φοβερή συζήτηση, σε σωστό Τμήμα, ξεκίνησε αγουροξυπνημένο χαβαλέ και κράτησε 4 ώρες.

β)http://ecology-salonika.org/lib/?p=295 και άρθρο στο ΕΝ ΟΙΚΩ

Γενικά: από την ενότητα ΕΝΕΡΓΕΙΑ του http://ecology-salonika.org/lib/ για πληροφόρηση

Το χούι δεν μας πέρασε, άπό το 1973. Ανίατο. Ευτυχώς. Θα κάνω ένα διεθνές φωτορεπορτάζ με εφαρμογές. Αυτό που εμείς ονειρευόμαστε κάποιοι το ζουν..

έφη είπε...

Σ.Καλαφάτη είπαμε τον φωτογράφο, Γιάννη;