... "προλετάριοι" αρχιτέκτονες όλου του κόσμου διαλυθείτε στη αναζήτηση της χαμένης αρχιτεκτονικής.. Άρης Κωνσταντινίδης, 1990

Τρίτη 27 Μαΐου 2008

kor de lion









Μύλοι Μελισσάρη, γυρνώντας από Βελιγράδι με το τραίνο, Δευτέρα μεσημέρι θέση

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τραίνα Βελιγραδίου!! Αλησμόνητες τουαλέττες!!

Ανώνυμος είπε...

Φοβερές εμπειρίες στο παρελθόν. Όσες γυναίκες σπούδασαν Ιταλία δεν γλύτωσαν τις ..κολπίτιδες απ' αυτά (τα τραίνα). Οι άντρες τυχερότεροι. Τουλάχιστον απ' τους αστράγαλους και πάνω. Βελτιώθηκε τίποτα;

Κατέληξα στα Magic Bus, κάλλιο ..καθόλου καμπινές (ανά 6 ..ώρες, παρά του τραίνου - τότε).

andre piquet είπε...

Οι καιροί αλλάζουν.Έτσι λένε τουλάχιστον.Οι τουαλέττες στα τρένα Βελιγραδίου είναι από τα πράγματα που αλλάξανε μαζί με τους καιρούς.Για τρένο μια χαρά είναι.

έφη είπε...

Oh, συνοδοιπόρε Andre! Εμάς στο γυρισμό μας κάναν και καφεδάκι. Ακόμα έχω την αίσθηση ότι κουνάει

Για να συνεχίσω με το κτίριο, οι Μύλοι Μελισσάρη είναι στη Μοναστηρίου στο Κορδελιό. Το κτίριο έχει περάσει στο δήμο, ακόμα δεν είναι ξεκαθαρισμένη η χρήση του, είναι μάλλον το ψηλότερο κτίριο της Θεσσαλονίκης, φαίνεται από παντού αν και απαρατήρητο, δε ξέρω πως είναι από μέσα τα σιλό, υποθέτω ότι το να ανέβεις επάνω έχει ενδιαφέρον. Το κτίριο από κοντά είναι εντυπωσιακό.
Έχει δίπλα ένα πολυόροφο κτίριο σουρωτήρι κυριολεκτικά, είναι όλο τρύπες από τις οποίες περνούσαν οι εγκαταστάσεις και τα μηχανήματα. Η περιοχή στο σύνολο είναι άχρωμη σχεδόν θλιβερή, νομίζω ότι στα κοντά θα γίνει ανάπλαση επί της Μοναστηρίου. Αυτααά...

cirut είπε...

Οι παλιοί μύλοι είναι σίγουρα ένα ευρύτερο αρχιτεκτονικό κληροδότημα, ειδική περίπτωση βιομηχανικών κτιρίων. Φαντάζομαι ότι υπάρχουν πολλές αρχιτεκτονικές μελέτες - διατριβές στο θέμα. Έχουν ιστορία, όπως οι φάροι, τα γιοφύρια και τα διοικητήρια.

Στην κορυφή των Μύλων Μελισσάρη έχει αλεξικέραυνο ¨Τύπου Ακίδας", με ραδιενεργό ακτινοβολία επίφοβη στα 10 cm (έλεγαν οι τότε αναφορές). Αμφισβητούνταν μάλιστα η αποτελεσματικότητα της αντικεραυνικής αυτής μεθόδου. Ο τύπος αυτός δεν κυκλοφορεί ακόμα ευρέως.

έφη είπε...

Αυτή η ακίδα υπάρχει δηλαδή ακόμα; Τι σημαίνει επίφοβη στα 10 εκ;
Όταν η ενέργεια από τους κεραυνούς θα συλλέγεται, το κτίριο θα είναι χρήσιμο. Μέχρι τότε τι χρήση θα μπορούσαν να έχουν το σιλό; Τι ενέργεια θα μπορούσαν να παράγουν; Λέμε τώρα.

Ανώνυμος είπε...

Ναι υπάρχει. Αφού δεν προβλέφτηκε κάποιο άλλο είδος αλεξικεραύνου, μένει αυτό. Η αρχή λειτουργίας είναι ότι υπάρχει μια πηγή ακτινοβολίας στην κορυφή, ικανή να προσβάλει ανθρώπινο οργανισμό όταν πλησίάσει στα 10 cm. Αυτός ήταν κι ένας λόγος που δεν περπάτησε ευρέως η μέθοδος. Αν αφαιρεθεί πρέπει να γίνει ένα άλλο σύστημα αντικ. προστασίας.

Για παραγωγή ενέργειας θα έβλεπα κάποιες μικρές ανεμογεννήτριες στην κορυφή, - σίγουρα έχει αέρα - και εύκαμπτα (άμορφα) φωτοβολταϊκά κρεμασμένα στο νότο. Το θέμα είναι πάντα η αρχική επένδυση αλλά αξίζει τον κόπο, μπορεί να επιδοτηθεί αν ψαχτεί, και κάνει απόσβεση στη δεκαετία έστω. Ίσως ενδιαφερθούν και σπόνσορες. Βλέπω εφικτή μια παραγωγή της τάξης των 20-30 ΚW (αρχικού κόστους 120-130 χιλ€, που θα πιάνει περίπου τη μισή κατανάλωση του τελικού έργου και όλη την αρχική.

Ανώνυμος είπε...

Διάβασα ότι θα μετατραπεί σε πολυλειτουργικό κέντρο.Οσον αφορά για το ψηλότερο κτήριο ο πύργος του Ο.Τ.Ε. δεν λογαριάζεται?